Το ταξίδι με τη μηχανή είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής που σίγουρα θα πρέπει να ζήσει κάθε οδηγός δίκυκλου. Παρά την ταλαιπωρία με τον ειδικό ρουχισμό, τις πολλές στάσεις και το «πιάσιμο», πρόκειται για ένα ταξίδι – περιπέτεια καθώς θα γνωρίσετε πολλά και διαφορετικά μέρη, ενώ θα έχετε τον χρόνο να τα δείτε λίγο περισσότερο. Φυσικά όπως κάθε ταξίδι θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε.

1. Μηχανικός έλεγχος

Όπως και με τα αυτοκίνητα, το σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας είναι ο μηχανικός έλεγχος και η συντήρηση της μοτοσυκλέτας. Αρχικά πλύνετε την καλά για να ελέγξετε για τυχόν διαρροές. Δώστε ιδιαίτερη βάση στην αλυσίδα αν υπάρχει κάποιο στράβωμα, κάντε την απαραίτητη ρύθμιση της και λιπάνετε την. Ακόμη, δείτε την κατάσταση των φρένων, το πάχος στα τακάκια, τις αναρτήσεις και τις ντίζες στο συμπλέκτη όπως και τα φώτα.

2. Έλεγχος λαδιών μηχανής

Λάδια και νερό είναι τα υγρά που κρατούν ζωντανό τον κινητήρα σας. Ελέγξτε τη στάθμη των λαδιών σας ακόμα και αν έχετε κάνει λιγότερα από 1000 χιλιόμετρα. Φροντίστε ο έλεγχος να γίνει σωστά ύστερα από μια σύντομη βόλτα. Ποτέ μην συμπληρώσετε με παραπάνω λάδι, καθώς μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον κινητήρα. Φροντίστε να έχετε μαζί ένα μπουκάλι στο ταξίδι σας σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσετε.

3. Νερό

Το νερό θα σας σώσει από τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και τις πιθανές βλάβες. Δείτε τη στάθμη του και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κάντε το σωστά βάζοντας μόνο μισή δόση απιονισμένο νερό για ψυγεία και ένα καλό αντιψυκτικό. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα συμπλήρωμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως το εξατμίσουν και χρειαστεί. Σε περίπτωση που έχετε ξεμείνει, μπορείτε να βάλετε νερό βρύσης, αλλά θα χρειαστεί να αφαιρεθεί όσο πιο σύντομα γίνεται και να γίνουν αρκετές πλύσεις με απιονισμένο.

4. Κατάσταση ελαστικών

Αυτά σας κρατούν στο δρόμο. Φροντίστε να είναι σχετικά νέα, δηλαδή ποτέ άνω της τριετίας. Ακόμη ελέγξτε για την σωστή πίεση αέρα, για τυχόν παραμορφώσεις ή ρωγμές καθώς μπορούν να αποβούν μοιραία και να σας ρίξουν σε έναν σκονισμένο δρόμο. Να θυμάστε οι αλλαγές στη μηχανή πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή από ότι σε ένα αυτοκίνητο, καθώς ο κίνδυνος να γλιστρήσετε είναι μεγαλύτερος, πόσο μάλλον σε ένα μεγάλο ταξίδι.

5. Φώτα

Χωρίς αυτά ποτέ μην οδηγήσετε τη μηχανή σας, ούτε καν στην πόλη. Το ποδόφρενο είναι η ασφάλεια για εσάς και τους άλλους στο δρόμο. Ακόμα ρυθμίστε στο σωστό ύψος τα μπροστινά φώτα.

6. Φορτίο

Φροντίστε το φορτίο να είναι κατανεμημένο στη μέση της μηχανής για να σας δώσει επιπλέον ευστάθεια και να μην εμποδίζει τους χειρισμούς σας.

7. Τι δεν πρέπει να ξεχάσετε

Μερικά επιπλέον πράγματα που σίγουρα θα ήταν καλό να έχετε μαζί σας σε κάθε ταξίδι, είναι τα εργαλεία για τον πίσω τροχό, κιτ επιδιόρθωσης για τα λάστιχα, λιπαντικό σπρέι αλυσίδας, τμήμα αλυσίδας και μερικές λάμπες.

ΠΗΓΗ: asfaleiaautokinitou.gr