Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;

Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί τα ελαστικά να φαντάζουν ως ένα απλό, από πλευράς κατασκευής και συντήρησης, προϊόν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο, έχουν μείζονα σημασία όσον αφορά στην ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing02

Η γήρανση και κατ’ επέκταση η ανάγκη για αλλαγή ελαστικών αποτελούν σημαντικά ζητήματα, που προκαλούν ερωτήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά κατατοπίζουν.

Για αυτό το λόγο, επιχειρούμε, με τη βοήθεια της Michelin η οποία διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, να απαντήσουμε σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις:

• Πότε αρχίζει η γήρανση των ελαστικών;
Η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, 1 χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

• Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση ενός ελαστικού;
Ένας σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση ενός ελαστικού, είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο ή το κλίμα σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Άλλοι παράγοντες γήρανσης ενός ελαστικού είναι η κακή αποθήκευση, η χαμηλή πίεση ή οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης.

• Μπορούμε να υπολογίσουμε την πραγματική ηλικία ενός ελαστικού από το DOT (σήμανση στα πλευρά του ελαστικού);
Όχι! Ο λόγος για αυτό είναι πως DOT (Department of Transportation) είναι τα αρχικά μιας υπηρεσίας των Η.Π.Α., η οποία ζήτησε να αναγράφεται πάνω στο ελαστικό η ημερομηνία παραγωγής του, προς διευκόλυνση της παρακολούθησής του. Δηλαδή, το DOT παρέχει πληροφόρηση μόνο για την ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού και άρα δε δείχνει την πραγματική ηλικία του.

 Εντέλει, πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing03

Έχοντας ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των οδηγών, η Michelin δημιούργησε το παρακάτω σύντομο video animation, μέσω του οποίου επεξηγεί τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο. Άλλωστε η ασφάλεια, είναι βασική προτεραιότητα όλων μας…

 

ΠΗΓΗ: iaveris.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn