Γιατί η μπαταρία πεθαίνει τον χειμώνα;

Το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Η αλήθεια είναι ότι το τέλος ξεκινά το καλοκαίρι, όπου προκαλείται η εξάτμιση των υγρών της μπαταρίας , ωστόσο τους χειμερινούς μήνες, αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά, επιβραδύνοντας τις χημικές αντιδράσεις. Πολλές μπαταρίες θα επιβιώσουν τον χειμώνα, αλλά άλλες δεν θα είναι τόσο τυχερές. Ας δούμε γιατί.

Απλά φανταστείτε να προσπαθείτε να ρουφήξετε μελάσα μέσα από ένα καλαμάκι. Κάπως έτσι νιώθει και η μπαταρία του αυτοκινήτου σας τον χειμώνα. Το λάδι του κινητήρα γίνεται πιο παχύ όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες. Όσο πιο παχύρρευστο είναι το λιπαντικό, τόσο περισσότερη ισχύ χρειάζεται η μπαταρία του αυτοκινήτου για να το μετακινήσει στο σημείο που πρέπει.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μπαταρίες τριών ετών ή μεγαλύτερες. Φροντίστε να τσεκάρετε, αν η μπαταρία σας έχει τον σωστό αριθμό CCA ή «ενισχυτές ψυχρής εκκίνησης», ανάλογα την περιοχή που ζείτε. Αυτός ο αριθμός αφορά την ικανότητα της μπαταρίας να εκκινεί έναν κινητήρα κατά τη διάρκεια ψυχρού καιρού. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός CCA, τόσο καλύτερα θα διατηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει η χρήση συνθετικού λιπαντικού με υψηλότερη ανοχή στο κρύο.
Πασχίζουν για να ζεσταθούν

Είναι όπως όταν γυμνάζεστε. Οι ζεστοί μύες συστέλλονται καλύτερα από τους ψυχρούς μύες, γι’ αυτό το ζέσταμα πριν από την άσκηση βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Το ίδιο ισχύει για τις μπαταρίες.

Μία τυπική μπαταρία μολύβδου-οξέος, λειτουργεί με την δημιουργία μίας χημικής αντίδρασης, η οποία στην ουσία προκαλεί την φόρτιση. Καθώς η θερμότητα επιταχύνει την χημική αυτή αντίδραση, οι χαμηλές θερμοκρασίες την επιβραδύνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε ότι η μπαταρία σας μπορεί να γίνεται υποτονική το χειμώνα.

Τις ξεζουμίζετε με τις καθημερινές σας συνήθειες

Όπως περιγράψαμε παραπάνω, η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δουλεύει υπερωρίες τον χειμώνα. Άρα, μην της ζητάτε να κάνει ακόμα περισσότερα! Κλείστε τους προβολείς, το ραδιόφωνο και το A/C, όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένο. Είναι επίσης καλή ιδέα να περιορίσετε τα gadget, τα οποία έχετε συνδεδεμένα στο αυτοκίνητό σας. Αποσυνδέστε κινητά τηλέφωνα, tablet, φορτιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε, ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι απενεργοποιημένο.

Tips συντήρησης

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία μπαταριών αυτοκινήτου τύπου μολύβδου – οξέος «ζουν» κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια. Εάν η δική σου φτάσει ή περάσει αυτό το χρονικό περιθώριο, δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης με κάποιο τρόπο. Είναι η περίπτωση που είναι ευρέως γνωστή ως «νεκρή» μπαταρία καθώς δεν ανταποκρίνεται σε καμία ενέργεια, όπως για παράδειγμα στις απόπειρες επαναφόρτισής της.

Ο σωστός έλεγχος και η φροντίδα της μπαταρίας αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικά και για αυτό, κάθε φορά που επισκέπτεστε το συνεργείο (ή και μόνοι σας) θα πρέπει να ελέγχετε αν αυτή είναι αποφορτισμένη ή όχι. Αν αυτή έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, πρέπει είτε να τη συντηρήσετε (ανοικτού τύπου), είτε να την αντικαταστήσετε (κλειστού τύπου).

ΠΗΓΗ: www.autotriti.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn