Τι σημαίνουν τα νούμερα του ελαστικού;

Αν κοιτάξετε το πλευρό του ελαστικού σας, θα παρατηρήσετε πολλούς αλφαριθμητικούς κωδικούς και σύμβολα. Τι νόημα έχουν αυτές οι σημάνσεις των ελαστικών;
Αυτές οι σημάνσεις ελαστικών σάς δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ή την αντικατάσταση ελαστικών.

Πώς να διαβάσετε ένα μέγεθος ελαστικού;

Τα γράμματα αυτά θα μπορούσαν να είναι:
●    P: Επιβατικό αυτοκίνητο
●    LT: Ελαφρύ φορτηγό
●    C: Βαν εμπορικού τύπου
●    XL, HL ή Reinforced: Ελαστικά με μεγαλύτερη δυναμικότητα φορτίου από την κανονική για τη διάστασή τους. Τα ελαστικά αυτά πρέπει να αντικατασταθούν από το αντίστοιχό τους (παράδειγμα: ελαστικό HL με άλλο ελαστικό HL)
●    T: Προσωρινά (εφεδρικοί τροχοί)

Η διάσταση του ελαστικού ορίζεται με αριθμούς και ένα γράμμα, όπως φαίνεται εδώ με κίτρινο χρώμα.
Σημειώστε ότι αυτοί οι χαρακτήρες μερικές φορές συνοδεύονται από πρόσθετα γράμματα που υποδεικνύουν τη συνιστώμενη χρήση του ελαστικού.

Πώς να διαβάσετε το πλάτος του ελαστικού και τη σχέση διατομής;

Παράδειγμα: 205 / 55

Πρόκειται για σημαντικές σημάνσεις ελαστικών που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το σωστό ελαστικό όταν χρειαστεί να το αλλάξετε.

Ο πρώτος από τους δύο αριθμούς είναι το ονομαστικό πλάτος διατομής του ελαστικού. Παρέχεται σε χιλιοστά και καθορίζει την απόσταση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού πλευρού του ελαστικού. Για παράδειγμα, το 205 σημαίνει ότι το ελαστικό σας έχει ονομαστικά πλάτος 205 mm.

Ο δεύτερος αριθμός είναι η αναλογία του ύψους του ελαστικού σε σχέση με το πλάτος του πέλματός του. Εκφράζεται ως ποσοστό. Για παράδειγμα, το 55 υποδεικνύει ότι το ύψος του πλευρού, μεταξύ της κορυφής του πέλματος και της ζάντας, είναι 55% του πλάτους του ελαστικού.

Πώς να διαβάσετε τον τύπο κατασκευής του ελαστικού και τη διάμετρο του τροχού;

Παράδειγμα: R 17

Αυτές οι σημάνσεις ελαστικών συνήθως αποτελούνται από ένα γράμμα και έναν αριθμό.

Το γράμμα, R, υποδηλώνει ότι η εσωτερική κατασκευή του ελαστικού είναι Radial (Ακτινωτή).

Η τεχνολογία Radial, που εφευρέθηκε από τη Michelin, χρησιμοποιεί συνδυασμούς από γόμες και ενισχυτικά υλικά μετάλλων και υφασμάτων για να σχηματίσει πολύ στιβαρές δομές στην περιοχή του πέλματος αλλά εύκαμπτα πλευρά.  Επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του πέλματος και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου χάρη στη μείωση της αντίστασης κύλισης.

Μετά το γράμμα θα βρείτε έναν αριθμό. Στο παράδειγμά μας: 17.
Ο αριθμός αυτός εκφράζεται σε ίντσες και δείχνει τη διάμετρο του τροχού στον οποίο τοποθετείται το ελαστικό.

Πώς να διαβάσετε το μέγιστο φορτίο και την ταχύτητα ενός ελαστικού;

Παράδειγμα: 91 V

Στο πλευρό του ελαστικού σας θα βρείτε έναν αριθμό ακολουθούμενο από ένα γράμμα.
Η αξιολόγηση φορτίου ελαστικού ή ο δείκτης φορτίου (στο παράδειγμά μας: 91) είναι ένας κωδικός που αντιστοιχεί σε ένα μέγιστο φορτίο (σε kg) που μπορεί να μεταφερθεί από ένα μόνο ελαστικό.
Η αξιολόγηση ταχύτητας ελαστικού (στο παράδειγμά μας: V) είναι ένας κωδικός που αντιστοιχεί στη μέγιστη ταχύτητα με την οποία ένα ελαστικό μπορεί να μεταφέρει το μέγιστο φορτίο του.
Θα βρείτε έναν πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των κωδικών και των τιμών τους στο άρθρο μας σχετικά με τους δείκτες φορτίου και ταχύτητας. Αυτοί οι δείκτες αποτελούν σημαντικές πληροφορίες, όπως και η διάσταση του ελαστικού, ειδικά όταν σκέφτεστε να επιλέξετε καινούρια ελαστικά για το αυτοκίνητό σας.

Πώς να αναγνωρίσετε το εμπορικό σήμα και την γκάμα του ελαστικού;

Αυτό είναι αρκετά εύκολο. Η επωνυμία του κατασκευαστή εμφανίζεται πάντα στο πλευρό, όπως και η γκάμα του ελαστικού.
Σε αυτή την εικόνα, η MICHELIN και το ανθρωπάκι της Michelin φαίνονται καθαρά και το όνομα «Pilot Sport 4 S» αναφέρεται στην γκάμα του ελαστικού.

Πώς να αναγνωρίσετε τον τύπο του ελαστικού; 

Η λέξη «Tubeless» στο πλευρό του ελαστικού σας υποδηλώνει ότι το ελαστικό σας δεν απαιτεί εσωτερικό αεροθάλαμο. Λάβετε υπόψη ότι μερικές φορές ένας αεροθάλαμος είναι απαραίτητος για ορισμένους τροχούς, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εάν ο αεροθάλαμος και το ελαστικό είναι συμβατά.

Αντίθετα, η λέξη «Tube type» υποδηλώνει ότι το ελαστικό πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αεροθάλαμο.

Ποιο είναι το όφελος; Ένα ελαστικό χωρίς αεροθάλαμο είναι ελαφρύτερο, πιο ενεργειακά αποδοτικό και συχνά πιο αξιόπιστο λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στον αεροθάλαμο κατά τη χρήση.

Πώς μπορείτε να διαβάσετε την πίεση του ελαστικού;

Υπάρχουν ενδείξεις στο πλευρό του ελαστικού (MAXLOAD και MAX PRESS) που υποδεικνύουν το μέγιστο φορτίο και τη μέγιστη πίεση του ελαστικού. Ωστόσο, αυτές δεν είναι απαραίτητα οι τιμές φορτίου και πίεσης για το όχημά σας.

Για να διασφαλίσετε ότι τα ελαστικά σας αποδίδουν σωστά στο όχημά σας, πρέπει να ανατρέξετε στις πιέσεις φουσκώματος που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματός σας. Αυτές παρέχονται συνήθως στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη ή στο αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού ή στο καπάκι πλήρωσης του ρεζερβουάρ.

Πώς μπορείτε να διαβάσετε τον κωδικό ημερομηνίας ελαστικού;

Ο κωδικός ημερομηνίας ελαστικού εμφανίζεται στο πεδίο DOT (Αμερικάνικο Υπυργείο Μεταφορών), όπου υπάρχουν και άλλες σημάνσεις ελαστικού.
Οι πρώτοι κωδικοί είναι για τις απαιτήσεις της αγοράς των ΗΠΑ. Ο κωδικός ημερομηνίας εμφανίζεται στο τέλος, με τέσσερις αριθμούς..Οι δύο πρώτοι αριθμοί δηλώνουν την εβδομάδα και οι δύο τελευταίοι, το έτος παραγωγής. Σε αυτό το παράδειγμα, ο κωδικός ημερομηνίας ελαστικού φέρει την ένδειξη 4714, που σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 47η εβδομάδα του έτους 2014.
Όσον αφορά το τέλος της ζωής του ελαστικού, ο μόνος δείκτης είναι η φθορά του. Αυτό μπορεί να μετρηθεί με τη βοήθεια δεικτών φθοράς.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το ελαστικό έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο φθοράς;

Το ελαστικό σας διαθέτει δείκτες φθοράς.
Αυτές οι μικρές ράχες ύψους 1,6 mm υπάρχουν ανάμεσα στις αυλακώσεις του ελαστικού.

ΠΗΓΗ: michelin.gr