Στους εμπρός ή τους πίσω τροχούς βάζουμε τις αλυσίδες για τα χιόνια; Μία απορία που έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οδηγών…

Η κίνηση σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση, εμπειρία και μεγάλη προσοχή. Για να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια όταν κινούμαστε σε δρόμο γεμάτο χιόνι, το σημαντικότερο είναι να έχουμε τοποθετήσει στο όχημα μας ειδικά ελαστικά για το χιόνι.
Αν και σε ορεινές περιοχές οι κάτοχοι οχημάτων κάνουν χρήση τέτοιων ελαστικών, στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στην Αθήνα ελάχιστοι χρησιμοποιούν τους χειμερινού μήνες χιονολάστιχα. Οι περισσότεροι επιλέγουν τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων (υπάρχουν διαφόρων ειδών). Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών δεν γνωρίζει σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετήσει τις αλυσίδες.

Τι μας λέει ο ειδικός

Ο ειδικός σε θέματα τετρακίνητων οχημάτων και εκπαιδευτής 4×4 Στέφανος Αττάρτ, μας λύνει την απορία. Συγκεκριμένα:

Κίνηση εμπρός: τοποθέτηση αλυσίδων στους εμπρός τροχούς.
Κίνηση πίσω: τοποθέτηση αλυσίδων στους πίσω τροχούς.
4×4 το οποίο έχει κίνηση εμπρός και ενεργοποιεί την τετρακίνηση όταν απαιτείται: τοποθέτηση αλυσίδων στους εμπρός τροχούς.
4×4 το οποίο έχει κίνηση πίσω και ενεργοποιεί την τετρακίνηση όταν απαιτείται: τοποθέτηση αλυσίδων στους πίσω τροχούς.
Μην ξεχνάμε πως το βιβλίο του κατασκευαστή αναφέρει σε ποιους τροχούς βάζουμε τις αλυσίδες. Σε κάθε περίπτωση και όταν τις τοποθετήσουμε δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τις σφίξουμε, έχοντας καλύψει μερικά μέτρα με το αυτοκίνητό μας…

ΠΗΓΗ: newsauto.gr