Μερικές φορές, κάποια πράγματα όπως οι διαστάσεις των ελαστικών φαίνεται να επιλέγονται τυχαία. Αυτή η άγνωστη ιστορία, όμως, μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι στους μεγάλους κολοσσούς σαν το VW Group τίποτα δεν αφήνεται στη τύχη. Η διάσταση 196/65 R15 υπάρχει στα περισσότερα μοντέλα του ομίλου την τελευταία 30ετία και ήρθε η ώρα να μάθουμε γιατί είναι αυτή η πιο ‘’κοινή’’ διάσταση από τις αρχές του ’90 και μετά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ferdinand Piech, γιος του Ferdinand Porsche, ανέλαβε τα ηνία της Audi σε ρόλο Διευθύνοντα Συμβούλου. Τότε, διατύπωσε ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα της εταιρείας πωλούνταν με διαστάσεις τροχών 14 ή 15 ιντσών. Το ίδιο συνέβη και το 1994, όταν βρέθηκε στη θέση του CEO όλου του ομίλου VW. Έτσι, πήρε την απόφαση να βρει την διάσταση ελαστικών που θα αποτελούσε την ‘‘χρυσή τομή’’ ανάμεσα σε άνεση, πρόσφυση και κατανάλωση και να την ενσωματώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μοντέλα.

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η διάσταση 195/65 R15. Οι παραγγελίες τέτοιων ελαστικών αυξήθηκαν πάρα πολύ από τον όμιλο και ο Piech κατάφερε να ‘’χτυπάει’’ πολύ καλύτερη τιμή από τους προμηθευτές του. Αναφέρεται ότι με την κατάργηση των διαστάσεων 14 ιντσών δημιουργήθηκε μια εξοικονόμηση κατά 15%. Πλέον, για αμέτρητα αυτοκίνητα κάθε μάρκας, ο όμιλος χρησιμοποιούσε αυτή την διάσταση. VW Golf, Passat, Skoda Octavia, Seat Leon, ακόμα και Audi A3, A4 και A6 είχαν αυτή την διάσταση. Όπως θα ακούσετε στο video που ακολουθεί, το VW Group έφτασε στο σημείο να προμηθεύεται 10πλάσια ποσότητα ελαστικών 196/65 R15 συγκριτικά με τις Mercedes και BMW.

Κάπως έτσι, η εξοικονόμηση χρημάτων έκανε την συγκεκριμένη διάσταση να γίνει η πιο ‘’κοινή’’ τα τελευταία 30 χρόνια στα μοντέλα του ομίλου. Τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού επικράτησε η τάση των μεγάλων ζαντών μεγέθους 16, 17 ή 18 ιντσών ακόμα και σε αυτοκίνητα της κατηγορίας supermini. Ακολουθεί το ενδιαφέρον video με αυτή την άγνωστη ιστορία από το κανάλι ‘’B Sport’’.